Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy jak duży wpływ na nasze ogóle samopoczucie oraz wewnętrzny stan naszego organizmu ma dieta. Warto jednak poświęcić naszej codziennej kuchni nieco więcej uwagi, co na pewno przyniesie wiele korzyści w naszym przyszłym życiu.
Zmiana diety powinna być zwłaszcza istotna dla ludzi o podwyższonym stężeniu cholesterolu we krwi. A więc zaczynając naszą przygodę ze zdrową kuchnią zadajemy sobie pytanie-co na wysoki cholesterol?
Zmianę w naszym codziennym jadłospisie powinniśmy zacząć od włączenia do niego większej ilości warzyw oraz owoców takich jak: soczewica, cieciorka, groch czy naturalne soki owocowe.

 

Istotne korzyści może ze sobą przynieść włączenie do naszej kuchni przypraw: cynamonu, goździków, kurkumy czy ziela angielskiego.
Warto również usunąć z naszej diety tłuszcze zwierzęce lub ograniczyć ich spożycie do minimum, a zastąpić je olejami roślinnymi-oliwą z oliwek czy olejem z wiesiołka.
Aby nasze działania przyniosły jak najlepsze efekty produkty wysoko przetworzone, należy zastąpić m. in. makaronem pełnoziarnistym czy ryżem brązowym.
Warto przy ustalaniu naszego menu, skonsultować się z dietetykiem, który pomoże nam w doborze naszej diety.