Ciasta, lody, kremy, ciasteczka i babeczki. Te wszystkie łakocie smakują cudownie same w sobie. Jednak o niebo lepszych walorów smakowych i zapachowych dostarczają nam te, do których dodano odrobinę specjału, jakim jest domowy ekstrakt waniliowy.

Stworzenie dzieła sztuki wymaga cierpliwości

Czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób przygotować go samemu? A może zawsze kupowaliście ten dodatek do waszych wypieków w sklepie, nie biorąc nawet przez chwilę pod uwagę tego, aby wziąć sprawy w swoje ręce? Wykonanie tak uniwersalnej, a zarazem wyjątkowej perełki smakowej nie jest wcale trudne. Poczekanie na efekty zajmuje jedynie trochę czasu. Zatem co trzeba zrobić, żeby móc cieszyć się tym nieprzeciętnym przysmakiem dużo lepszym od zwykłego cukru waniliowego dostępnego w supermarketach?

Żmudna praca czy szybki i prosty przepis?

Do tego, aby powstał nam domowy ekstrakt waniliowy, będziemy potrzebować 200 ml wódki oraz 3-4 lasek wanilii. Przyda nam się także szczelny słoik. Po otworzeniu wieczka należy rozciąć laski wanilii, pozostawiając ziarenka na ich dotychczasowym miejscu. Do naczynia przelewamy trunek i zanurzamy w nim rozcięte już laski wanilii. Tak powstały specyfik odkładamy po zakręceniu słoika w ciemne miejsce na jakieś 2 miesiące do przechwycenia przez alkohol nuty zapachowej oraz smakowej wanilii. Wraz z upływem czasu będzie również zmieniał swoją barwę na ciemniejszą. Jest to całkowicie naturalny proces. Zakupione przez nas produkty powinny być dobre jakościowo. Dzięki temu własnoręcznie przygotowany specyfik będzie o wiele lepiej pachniał i smakował niż cukier czy ekstrakt waniliowy dostępny do kupienia w sklepie. Na pewno będzie także dla nas znacznie zdrowszy, gdyż nie zawiera żadnych konserwantów. Jeśli przelejemy go w ozdobną buteleczkę i obwiążemy wstążką, nada się też na upominek. Szczególnie miłe będzie obdarowanie bliskiej osoby takim prezentem na jesień lub w okresie świątecznym, gdyż świetnie zastąpi przyprawy korzenne dodawane do herbaty czy kawy. Zatem nie ma na co czekać! Do pracy! Gotowi! Start!