Marmolada z pomidorów to ciekawy, mało znany przepis na wykorzystanie pomidorów. Odpowiednio przyrządzona jest egzotycznym dodatkiem do grzanek i czarnej kawy, a nawet wykorzystywana jest jako dodatek do lodów. Oto kilka ciekawych przepisów na dżem z pomidorów.
1. MARMOLADA Z POMIDORÓW W STYLU PORTUGALSKIM.
Składniki: (porcja na ok. 2 słoiki)
– 1 kg dojrzałych pomidorów śliwkowych
– 2 szkl. cukru
– 1/2 szkl. wody
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 laska z cynamonu
– 3 goździki
– skórka otarta z 1 cytryny.
Wykonanie:
Każdy pomidor naciąć na krzyż, następnie sparzyć wrzątkiem przez 1 – 2 minuty, po czym zanurzyć w bardzo zimnej wodzie, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, grubo posiekać.
Do dużego rondla wrzucić pomidory oraz pozostałe składniki, zagotować. Kiedy dżem się zagotuje, zmniejszyć płomień i gotować na średnim ogniu często mieszając.
Gotować do momentu, aż dżem zmniejszy swoją objętość i stanie się lśniący i przejrzysty – usunąć wtedy cynamon i goździki.
Marmoladę zmiksować blenderem na gładką masę. Gotować do momentu, aż łyżeczka dżemu wylana na spodeczek będzie miała odpowiednią konsystencję (ok. 10 min.)
Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia i odwrócić z powrotem.
2. DŻEM Z POMIDORÓW I CHILI.
Składniki: (na 4 słoiczki ok. 200 ml)
– 1 kg pomidorów śliwkowych obranych ze skórki i pokrojonych
– 1 duża cebula, drobno pokrojona
– 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– 1 i 1/2 łyżki oliwy
– 140 ml octu z czerwonego wina
– 150 g drobnego cukru
– 1 papryczka chili drobno pokrojona
– 1 łyżeczka soli
– 2,5 cm świeżego imbiru obranego i startego na tarce.
Wykonanie:
W średnim garnku z grubym dnem zeszklić na oliwie przez 5 – 7 min. czosnek i cebulę.
Dodać pokrojone pomidory, ocet, sól, cukier, papryczki chili oraz imbir. Wymieszać i zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować często mieszając do czasu, aż dżem osiągnie odpowiednią konsystencję (ok. 2 godz.)
Gorący dżem przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia, następnie z powrotem odwrócić.
Najnowsze komentarze