Artykuły spożywcze powszechnie dostępne w sklepach mają w swoich składach niejednokrotnie pewne dodatki do żywności, które nadają im odpowiednich właściwości lub przedłużają ich świeżość. Nie wszystkie dodatki do żywności e są szkodliwe dla człowieka, gdyż właśnie owe oznaczenie dodatków daje pewność, iż zostały one dopuszczone do użycia przez wyspecjalizowane organy Unii Europejskiej oraz jednocześnie określone jako bezpieczne.

Podział dodatków do żywności:

E100-199 – są to substancje spożywcze określane jako barwniki, których zadaniem jest przede wszystkim barwienie produktów.
E200-299 – to związki chemiczne, których zadaniem jest przedłużanie przydatności do spożycia i trwałości artykułów spożywczych.
E300-399 – w ich skład wchodzą przeciwutleniacze oraz regulatory kwasowości. Zadaniem tych pierwszych jest wstrzymywanie lub opóźnianie utleniania się substancji, natomiast regulatory kwasowości zmieniają lub ustalają poziom kwasowości produktów spożywczych.
E400-499 – w ich skład wchodzą wszelkiego rodzaju środki spulchniające i żelujące oraz emulgatory.
E500-599 – są to środki pomocnicze takie jak, np.: chlorki potasu, wapnia i magnezu.
E600-699 – ich zadaniem jest wzmocnienie smaku danego produktu i substancji się w nim znajdujących.
E900-999 – są to środki słodzące i nabłyszczające.
E1000–E1999 – to przede wszystkim stabilizatory, konserwanty oraz zagęstniki.